Smågårde Auktioner startades 1990

Om Ulf Broberg

Jag har alltid varit intresserad av antikviteter. Som femåring följde jag med min mamma på min första auktion vid gamla affären i Hörsne och blev direkt fascinerad av gamla prylar och inte minst stämningen. Jag fortsatte att följa med på auktioner och på 70-talet gjorde jag mitt första egna inrop. En byrå i gotländsk alm från 1870-talet, som jag restaurerade.

Jag utbildade mig till träslöjdlärare på fastlandet och flyttade hem till Gotland 1980, bosatte mig i Tofta med min familj och jobbade som slöjdlärare på tre skolor. 1988 startade jag sin första firma, Trätradition, för att renovera eller restaurera antika möbler. Också i mitt lärarjobb försökte jag väcka barnens intresse för gamla former.

– När jag ser hur de kunde bygga fantastiska möbler redan på tidigt 1700-tal, till och med sent 1600-tal. Eftersom jag själv är hantverkare, och vet vilken typ av verktyg och material som fanns  att jobba med på den tiden, så gör deras skicklighet mig helt matt!

Jag har ett stort historiskt intresse, framför allt gotländsk historia. Det finns mycket spännande Gotlandsliteratur “Gotlandica” som vi kallar det att läsa och lära ur. Samt i möten med äldre personer på Gotland.

När Olofssons Livs i Tofta lade ner 1988, hyrde jag lokalen och hade antikaffär där. Då gick jag på auktioner, köpte och restaurerade möbler. Så småningom började folk fråga om jag inte kunde sälja deras föremål och så kom den första förfrågan om att hålla auktion.

– På den tiden fanns det kanske sex auktionsfirmor som höll i auktioner på gårdar runtom på Gotland,  så när min mormor skulle flytta in på hem och ville ha en auktion, så kom frågan. ”Du är ju inte skraj för att stå upp och prata och kan ju lite om sådant här”. Så jag höll i den auktionen, det gick bra. Dagen efter hörde en dam av sig och undrade om jag kunde sälja ett dödsbo. Sen dess har det bara rullat på!

Jag fortsatte att jobba som lärare men efter ett tag, 1990, plockade jag bort en av tre skolor, sen en till och 1995 plockade jag bort den sista skolan för att helt ägna mig åt sin auktionsfirman.  Sedan dess håller jag auktioner från den nybyggda auktionshallen vid Smågårde Gnisvärd.

– Ett tag höll vi 30–35 auktioner per år! Det var mycket slit med det och jag hade en anställd, men de som sålde fick hjälpa till under auktionerna, genom att hålla ordning på parkeringen, hålla upp föremål och liknande.

Idag jobbar jag själv och håller runt sju auktioner per år. Jag gör också värderingar för både försäkringsbolag och privatpersoner, samt åker ibland ut och håller i egna ”antikrundor”.